Eva Jinek: Zorgelijke cijfers rondom geboorte 

De cijfers zijn er al lang: de interventies bij een bevalling zijn onlogisch hoog. Er zijn veel te veel vrouwen die huiveren bij het woord ‘bevalling’ en er zijn er genoeg die geen tweede kind willen omdat haar bevalling traumatiserend was. 

Ik heb het niet over 1%, wat in mijn optiek in lijn zou zijn met wat je mag verwachten, maar over één vijfde van de vrouwen. Hier zit zoveel verlies aan levenskracht wat ingezet zou kunnen zijn voor de vrouw die moeder wordt en het pasgeboren kind. 

De moeder gaat er vaak vol goede moed en vertrouwen in, maar komt in een onbekende situatie terecht waarin veelal volgens protocollen wordt geredeneerd. Het gevolg is stress en interventies.

Het is eigenlijk heel zonde, maar een goede voorbereiding op de bevalling is in de meeste gevallen echt nodig. Alleen al om te kans te verkleinen dat je bij die 20% zal horen. Daar bovenop om het een van de meest krachtige levensveranderende gebeurtenis te maken die mogelijk is.

Elke voorbereiding helpt. Verdiep jezelf. Ga lezen. Volg een cursus. Neem een doula in de hand. 

Denk hier eens over na: Als er 20% code rood wordt voorspeld op de dag van je bruiloft, zou je dan dieper ingaan op de voorbereidingen hiervan?

Vorige
Vorige

Zit je in een bijzondere situatie?