“De geboortezorg is een fabriek geworden”

O, wat een fantastische zin! En auw, wat erg eigenlijk dat de zin is gaan bestaan..

Het raakt wat mij betreft de spijker op de kop. In de geboortezorg is het gaan draaien om ‘productie’. Er wordt voornamelijk gekeken naar het cijfer rond babysterfte. Als dat cijfer laag blijft in Nederland, dan doet de geboortezorg het zogezegd goed.


Alle cijfers daaromheen worden daarbij vrijwel geheel buiten beschouwing gelaten, want daar wordt niet op afgerekend. Logisch dat er een systeem ontstaat dat continu controleert en zwangere vrouwen is gaan behandelen alsof ze ziek zijn totdat het tegendeel bewezen is.


Dit alles onderbouwt Bahareh Goodarzi in haar onderzoek naar de geboortezorg in Nederland waar ze eerder deze maand mee promoveerde. Ze beschrijft dat we hierdoor in een model zijn gekomen dat overmedicalisering van de geboorte tot logisch resultaat heeft.

Dit kan, mag en moet (wat mij betreft) anders. Er mag ook gekeken worden naar het welzijn van moeder en kind. Wist je dat 20% van de vrouwen niet tevreden op hun bevalling terugkijkt? 13% een postnatale depressie heeft? 75% tweedelijns (dus met medische indicatie) in het ziekenhuis bevalt? (Niets tegen een ziekenhuisbevalling, maar 75%?..)

Dit zijn cijfers die ik niet kan begrijpen…

Gelukkig kan het ook anders.

Het állerbelangrijkste dat je als zwangere vrouw kunt doen is: 

▶ Jezelf voorbereiden op jouw bevalling.

Hier ga ik de komende tijd veel meer over vertellen.

Het kan anders. Iedere vrouw zou tevreden mogen terugkijken op haar bevalling, vind je ook niet?

Wil je al aan de slag? Stuur me een berichtje of klik hier

Dikke kus!

Vorige
Vorige

Bijna 75% bevalt inmiddels tweedelijns

Volgende
Volgende

Herboren!