Waarschijnlijk weet je ongeveer wat de stappen zijn als je denkt dat je bevalling begint. Je verloskundige bellen en je vluchttas gereed hebben. Tot zover zijn de meeste vrouwen op de hoogte bij een eerste bevalling. In deze post geef ik je nog wat meer informatie die in je voordeel kan werken als het zover is.
Tip 1: Slaap door als je bevalling begint
Dit klinkt wellicht vreemd en haast onmogelijk, maar het is een van de belangrijkste tips die ik je kan geven. De meeste bevallingen beginnen ‘s nachts, vandaar dat ik zeg: slaap door. Sterker nog: laat jouw partner zéker doorslapen. Ik zal je uitleggen waarom.
Jouw bevalling bestaat uit 3 fases: de opstartfase, de actieve fase en de geboorte van de placenta. Je bevalling is in feite pas echt begonnen in de tweede fase. Hier is veel voorlichtingsmateriaal op gericht en wellicht lijkt het dat je bij de eerste oefenwee al die stappen moet ondernemen. In die actieve fase komen je weeën echter al regelmatig en deze verloopt redelijk gelijk voor elke vrouw. Vanaf die fase mag je er vanuit gaan dat de bevalling doorzet en niet meer stopt. Vandaar dat er vanaf dat moment gezegd wordt dat je o.a. de verloskundige moet bellen.
De eerste fase daartegen, kan alle kanten op gaan. Het wordt ook wel de latente fase genoemd, wat betekent dat iets sluimerend aanwezig is. Het kan zijn dat deze fase vrij spoedig overgaat in de volgende fase, maar het kan net zo goed zijn dat de hele boel stopt. Misschien stopt het voor een paar uur, misschien een paar dagen, misschien wel een paar weken. Maak je in deze fase daarom vooral niet druk.
Bevallen kost best wat energie. Het is daarom belangrijk dat je zo fit mogelijk aan het proces begint. De belangrijkste bouwsteen voor fitheid is…: slaap. Ik weet het: het is mega spannend want je hele leven gaat misschien wel binnen een dag veranderen, maar mocht je dit lezen tijdens je voorweeën midden in de nacht: leg je telefoon weg, sluit zo snel mogelijk je ogen en ga terug slapen.
Waarom geef ik aan dat je jouw partner zeker moet laten slapen? Hij (of zij) kan weinig voor je doen op dit moment. Die eerste fase is er geen enkele reden om stappen te zetten als het goed gaat met jou en jouw baby (wat je mag aannemen tenzij je reden hebt anders te denken). Je hebt dus alle tijd van de wereld. Wanneer jouw kindje geboren is, dan is het ontzettend fijn om een fitte partner aan je zijde te hebben. Hij kan voor je zorgen als jij bijkomt van het intensieve proces. Hoe fitter, hoe vrolijker ook 😉
Tip 2: Blijf bewegen als je bevalling is begonnen
Begint deze fase overdag: blijf gewoon je normale dingen doen. In beweging blijven (rustig tempo) is goed voor de voortgang van het bevallingsproces. Ga nog een ronde met de hond wandelen. Ga nog even naar de winkel. Ga nog even op de thee bij een vriendin. Blijf in en rond huis. Maak wat schoon. Doe nog wat yoga oefeningen.
Het proces komt en blijft lekker op gang als jij jezelf veilig en geliefd voelt. De meesten van ons voelen onszelf fijn bij onze dagelijkse rituelen. Blijf om die reden ook in jouw dagelijkse ‘flow’. Je geeft aan je onderbewuste door dat alles veilig is.
Je bevalt overigens niet alleen: jouw kindje doet ook mee. Deze moet zich net als jij zo veilig en geliefd mogelijk voelen. Ook voor hem of haar is het fijn als alles gewoon zijn gangetje gaat. Als je normaal vrij actief bent en nu ineens urenlang plat op de bank gaat liggen, dan kan het zijn dat je kindje hierop reageert en in die zin nog even lekker blijft zitten waar hij of zij zit.
Tip 3: Wat als mijn bevalling stopt?
Mocht het stoppen: dat kan. Vertrouw erop dat het op een ander moment weer verder gaat. Pas wanneer je weeën regelmatig worden is het handig om anderen bij je bevalling te betrekken. En ja, het kan zo zijn dat er dagen tussen zitten. En ja, het kan ook dat dit meerdere keren bij jou voorkomt. Ook dit is volledig normaal volgens de natuur.
Wanneer jouw bevalling echter stagneert of helemaal stopt tijdens de tweede fase, dan is het wel goed om verder te lezen. Tijdens de tweede, actieve, fase van jouw bevalling is er namelijk een bepaald standaard verloop. In de medische wereld is dit verloop nauwkeurig bestudeerd en zijn er allerlei protocollen opgesteld om vrouwen te helpen wanneer de waardes afwijken. Denk aan: ‘onvoldoende’ centimeters ontsluiting (ze gaan uit van 1 cm per uur), ‘te korte’ persweeën en een afwijkende ligging van je babytje.
Nu ben ik niet per se tegen deze protocollen, maar wat me wel zorgen baart is dat er vaak enkel wordt gekeken naar deze fysieke voortgang bij de vrouw. Mensen zijn geen machines. Er bestaat geen standaard verloop. Daarnaast zijn we (ontzettend) afhankelijk van de omstandigheden. Ik gaf al eerder aan dat het enorm belangrijk is dat jij jezelf veilig en geliefd voelt. Deze gevoelens zorgen ervoor dat je de juiste hormonen en de juiste hoeveelheden aanmaakt die jouw bevalling perfect ondersteunen. Deze ingewikkelde hormonen cocktail kunnen we (by far) niet kunstmatig namaken.
Het is dus van belang dat jij jezelf veilig en geliefd blijft voelen. Is dit niet zo, dan geef je onbewust jouw lichaam het (oer)signaal: het is niet veilig, ik kan nu niet bevallen, stop! Dat was heel handig toen we nog holbewoners waren en ons pasgeboren kind daadwerkelijk opgegeten kon worden door een aanstormende leeuw. Op die manier kon jij jezelf en je kindje namelijk redden van gevaar. Dus natuurlijk gezien: fantastisch systeem. Chapeau lichaam! Nu hebben we wellicht geen reële reden meer om onszelf onveilig te voelen. De kans op levensgevaar is bijna verwaarloosbaar in die zin. Maar dat mechanisme heeft daar geen boodschap aan.
Feitelijk is het zo dat jouw gevoel meegenomen moet worden in het geheel. Als jij jezelf ergens niet prettig bij voelt tijdens jouw bevalling, dan geef je jouw lichaam het signaal: wacht maar even. Nu niet. Hoe vaak ik niet heb gehoord dat de bevalling ineens super snel gaat nadat de verloskundige weg is gegaan! Heb je geen goed gevoel bij iemand: stuur hem of haar dan weg. Iedereen begrijpt dit ook, vooral medische experts. En zo niet: boeiend! Het gaat om jou en jouw kindje. Daar mag je voor gaan staan zonder jezelf daar 1 seconde bezwaard om te voelen.
Dus als je dit leest tijdens de tweede fase van je bevalling (of voor laat lezen omdat je ergens anders mee bezig bent ;): elimineer alles dat niet prettig voelt op dit moment en haal er eventueel elementen bij die wel fijn voor je zijn. Stuur iemand weg, haal er iemand bij, zet muziek aan of juist uit, elimineer nare geurtjes (al is het iemands deodorant of de geur van vet eten). Ben compleet eerlijk met jezelf. Het gaat je echt helpen.