Hoe vaak heb je deze vragen beantwoord: “Wanneer ben je uitgerekend?” en “Hoeveel weken ben je nu?”
Ontzettend veel mensen zijn blij voor jou en je bolle buik en betrokken bij jouw zwangerschap. Dat is iets heel moois en waarschijnlijk vind je het ook helemaal niet erg om deze vragen voor de zoveelste keer te beantwoorden.
Wat het kan veroorzaken is dat er in jouw onderbewuste een soort deadline wordt gesteld. Jouw uitgerekende datum is de dag van oplevering als het ware. Wordt jouw kindje eerder geboren dan is het ‘te vroeg’ en alle dagen erna wordt aangemerkt als ‘te laat’. Slechts 5% van de kinderen wordt op dé dag geboren. Dat lijkt eerder toeval dan iets waar je jezelf aan vast kunt houden. Bovendien zijn ‘eerste keer’ moeders gemiddeld 8 dagen later dan moeders die al eerder zijn bevallen.
Weet dat een gezonde baby tussen de 37 en 42 weken klaar is kom geboren te worden. Wanneer het iets vroeger of iets later komt dan dat is er (meestal) ook nog geen man over boord. Een ‘funfact’: de theorie die stelt dat 40 weken normaal is, is bedacht door iemand die waarschijnlijk een misrekening heeft gemaakt. Bij een juiste berekening zouden we uitkomen op een zwangerschap die 15 dagen langer duurt (42 weken en 1 dag).
Omdat de medische wereld is ingericht op de 37 tot 42 weken wordt er met zorgvuldigheid gehandeld wanneer een baby besluit eerder of later te komen. In het geval dat je langer dan 40 weken zwanger bent, is de kans groot dat de term ‘inleiden’ valt bij een bezoek aan je verloskundige of gynaecoloog. Mogelijk ga je jezelf er ook in verdiepen en dat is goed, want kennis is kracht.
Wat als ik ingeleid MOET worden?
Wat vooral goed is om te weten is dat als jouw kindje het goed maakt, er geen reden is om ad hoc te beslissen om in te stemmen met een inleiding. Je hebt altijd zelf de keuze om akkoord te gaan met een voorstel die wordt gedaan om de boel op gang te brengen. De medische wereld heeft verschillende belangen bij jouw bevalling en heeft hierdoor onder andere niet alle tijd. Een bevalling heeft een eigen tempo en laat zich liever niet sturen hierin. Om deze reden is het belangrijk dat jij de regie neemt over jouw proces en ervoor zorgt dat je niets laat overhaasten. Neem de tijd. Ook als je deze niet krijgt. Nogmaals: als jouw kindje het goed maakt, heb je deze tijd ook. Tijdens jouw bevalling moet jij niets. Jouw artsen geven advies en jij mag ervoor kiezen om hiermee in te stemmen of een andere route te bewandelen.
Je hoort misschien vaak ‘Ik moest worden ingeleid” of “Ik mocht niet thuis bevallen.” Dit zijn adviezen geweest van experts (die mogelijk over kwamen als bevelen). Je hoeft hier niet mee in te stemmen.
Vijf manieren om een bevalling op gang te brengen
Je kunt een aantal dingen doen om jouw bevalling een zetje te geven. Mijn advies ligt op op nummer 5. Mocht dat geen vruchten afwerpen, probeer dan nummer 4.
- Medisch inleiden
- Verwachtingsmanagement
- Natuurlijk inleiden
- Niets doen
- Emoties onderzoeken
Optie 1 – De bevalling medisch inleiden
Wat er waarschijnlijk als eerste bij je opkomt bij overtijd zijn, is dat je bevalling medisch ingeleid zal (lees kan, jij bepaalt!) worden. Hierbij worden een aantal interventies vaker gepleegd:
Gelballonnetje
Er wordt een ballonnetje met hormoonhoudende gel bij je baarmoedermond geplaatst, met het doel deze te ‘verweken’. Hierdoor opent de baarmoedermond zich een stukje. Meestal wordt dit gedaan zodat de volgende interventie mogelijk kan worden gemaakt. Houd je lijf in de gaten. Wie weet is deze simpele handeling al genoeg. Probeer niet meer te doen dan nodig is om jouw bevalling op gang te brengen. Minder is beter (tenzij er een medische noodzaak is natuurlijk). Dit proces kan even duren. Houd rekening met een aantal uur.
Vliezen breken
Wanneer jouw baarmoedermond voldoende verweekt is, dan kan een medisch expert jouw vliezen breken. Hiermee krijgt jouw lichaam (krijgen jullie lichamen) een boost aan hormonen die hiermee vrijkomen, welke er mogelijk voor zorgt dat alles in een stroomversnelling komt.
Wee opwekkers
Via een infuus krijg je een stofje toegediend die jouw weeën opwekt. Dit stofje is slechts een klein gedeelte van de complexe hormonencocktail die jouw lichaam zelf aanmaakt. Houd er rekening mee dat je ook andere kunstmatige stofjes nodig hebt hierdoor (bijvoorbeeld pijnstilling).
In sommige gevallen worden de vliezen gebroken tegelijkertijd met het toedienen van wee opwekkers. Ik zou willen adviseren om deze apart van elkaar te ondergaan. Kijk eerst aan wat er al gebeurt bij het breken van de vliezen. Het kan zijn dat dit voldoende is. In mijn geval kreeg ik direct een weeenstorm na het breken van de vliezen. Ik weet niet wat er was gebeurt als ik daarbij ook nog wee opwekkers had gekregen.
Het is een beter idee om ‘ja’ te zeggen tegen een voorstel van een inleiding als jouw lichaam al wat op gang is. Er worden dan immers al natuurlijke hormonen aangemaakt die jouw bevalling ondersteunen. Deze complexe cocktail van hormonen kunnen we nog (lang) niet kunstmatig namaken. Dus alles wat natuurlijk komt is meegenomen. Een belangrijk stofje dat jouw eigen lichaam aanmaakt is natuurlijke pijnstilling.
Wanneer er vanuit het niets een bevalling wordt ingeleid zou je dit kunnen vergelijken met het openmaken van een onrijpe banaan. Dat gaat gewoon niet lekker, omdat het rijpingsproces nog niet is voltooid. Dus als er geen medische noodzaak is adviseer ik je om niet in te leiden. 42 weken is in feite geen medische noodzaak. Maken jij en jouw kindje het goed, houden zo.
Optie 2 – Verwachtingsmanagement
Deze optie is altijd aan te raden wanneer jij en je baby het goed maken, maar je toch vinger aan de pols wilt houden. Het houdt in dat je met regelmatige controles nog even wacht met een inleiding.
Wanneer er wordt geadviseerd medisch in te leiden, mag je besluiten niet in te stemmen met dit advies. Misschien ben je ongerust of het wel goed gaat met je kindje (en mogelijk ook jouzelf). Vraag dat een tussenoplossing aan: regelmatig gecontroleerd worden en in de tussentijd bedenken wat je wilt doen.
Als jij en jouw kindje het goed maken hoeft er geen directe reden tot een inleiding te zijn. Je hebt dus de tijd. Die mag je nemen, tegen het advies van experts in.
Optie 3 – Natuurlijk inleiden
Er zijn geen vormen van natuurlijke inleidingen die bewezen effectief zijn gebleken. Probeer ze uit als je jezelf hier goed bij voelt, een groot deel van de effectiviteit zit waarschijnlijk in het feit dat jouw mind jouw lichaam aanstuurt. Dus als jij erin gelooft is de kans groter dat het daadwerkelijk effect zal hebben.
Een aantal vormen die wat meer bekend zijn:
- Strippen: een medisch personeelslid veegt met een vinger langs het gebied waar jouw baarmoedermond jouw vliezen raken. Dit zou het hormoon prostaglandine afgeven waardoor de bevalling op gang komt. Het klinkt vrij onschuldig, maar onthoud dat het tot gevolg kan hebben dat jouw vliezen per ongeluk worden gebroken wat tot mogelijke complicaties kan leiden.
- Vrijen: mits het fijn voor je is maak je hormonen aan die de bevalling op gang kunnen brengen (oxytocine) en het hormoon prostaglandine dat in het mannelijk zaad zit, helpt baarmoedermond te rijpen.
- Bepaalde voedingsstoffen eten zoals curry, castor olie (niet erg smakelijk) of ananas.. Geloof vooral heel hard dat het werkt, dan is er een kans dat het wat doet. Twijfel je enigszins, laat het lekker aan je voorbij gaan en spaar jezelf je darmen ;).
- Voetreflextherapie waarbij bepaalde punten gestimuleerd worden die een bevalling op gang kunnen brengen. Wellicht heb je meegemaakt dat je bepaalde massagetechnieken niet mag ondergaan tijdens jouw zwangerschap, dat heeft hier mee te maken gehad. Deze punten worden overgeslagen omdat ze mogelijk een jump start naar jouw bevalling zijn.
Optie 4 – Niks
Dat is juist. Doe helemaal niets. Wacht gewoon totdat het moment wél daar is. Neem in je achterhoofd mee dat je pas ‘overtijd’ bent na 42 weken en dat die berekening waarschijnlijk verkeerd gemaakt is. Wanneer jouw kindje het goed maakt, wacht dan geduldig af. De eerste zwangerschap duurt gemiddeld wat langer dan een volgende.
Neem vooral ook de tijd om voor jezelf te bepalen wat je wilt. Je zult adviezen krijgen van medisch experts. Deze mag je aannemen, maar dat hoeft niet. Weet dat jij een officiële ‘go’ moet geven voordat er iets in gang gezet mag worden en dat er geen haast is zolang jij en jouw kindje het goed maken.
Als je in de gelegenheid bent, ga dan zelf op onderzoek uit. Wat geven wetenschappelijke onderzoeken aan over een voorgestelde procedure of een procedure die jij zelf kiest. Er zijn genoeg interventies die niet bewezen effectief zijn en ook een hoop waarbij de kans op een goede gezondheidsuitkomst dezelfde is als wanneer er niet gehandeld wordt.
Optie 5 – Emoties onderzoeken, is er sprake van een (onbewuste) blokkade?
Een bevalling doe je samen: jij en jouw kindje hebben jullie eigen rol en proces hierin. Met de gedachten dat jouw geest een sterke invloed heeft op jouw lichaam, is het niet gek om te denken dat je jouw bevalling kunt tegenhouden. Dit is vergelijkbaar met constipatie. Hoeveel mensen houden hun ontlasting niet op als ze op een vreemde plaats zijn? Of als ze in een gespannen periode in hun leven zitten?
Bevallen heeft alles te maken met loslaten. Het nieuwe leven met open armen tegemoet gaan. Het kan echter zijn dat jij helemaal geen beeld kunt vormen van die nieuwe leven. Iets dat onbekend is, kan ook erg spannend zijn. Zo spannend zelfs, dat we het liever nog even uitstellen. In dat geval is het goed om jezelf te verdiepen in de periode na de bevalling én dit helemaal voor je te zien. Het maken van een moodboard van jouw kraamtijd kan al wonderen doen. Stel jezelf eens voor hoe de haartjes ruiken. Hoe jouw partner jullie kindje vasthoudt. Hoe jullie ritme zal zijn. Welke kleren je draagt. Wie je om je heen hebt.
Misschien ben je niet helemaal zeker van je partner als vader/ verzorger. Om die reden kan het zijn dat je jouw kindje nog even veilig bij je houdt. Immers hoef je jouw baby nog niet te delen zolang deze in jouw buik zit.
Wat ook vaak voorkomt is dat er een angst voor de bevalling bestaat. Ik ken mensen die ontzettend vrezen voor pijn, complicaties of zelfs te sterven tijdens de bevalling. Reden genoeg om tegen jouw onderbewuste te zeggen om dit proces vooral niet op gang te brengen.
Om deze laatste optie verder te onderzoeken heb ik een meditatie gemaakt. Beluister deze en voel eens wat het met je doet. Als er een hoop emoties opkomen, schrik daar dan niet van. Laat ze er zijn. Moeder worden is GIGANTISCH! Je hele leven verandert en mogelijk heb je nog geen idee hoe dit gaat zijn. Natuurlijk is dat spannend. Enigszins eng misschien wel. Mocht het teveel zijn in een keer, luister het dan in stukjes.
Laat het me ook weten als het moeilijk voor je is. Voel je sowieso vrij om met me te delen hoe de meditatie voor je is!